Graffit Gallery Varna
Международната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност, Доброта, Търпение)

Галерия “Графит”

представя

международна изложба

„Изкуството на Джън – Шан – Жен“

31.05 – 15.06.2018

Откриване  31.05.2018 г. – 18:30 часа

Място, дух и материя през призмата на двадесет творци в изложбата „Изкуството на Истинност-Доброта-Търпение“

На 31 май от 18:30 часа в Галерия „Графит“ Варна, бул. „Княз Борис І“ 65, ще бъде открита международната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (в превод от китайски – Истинност, Доброта, Търпение). Тя е представена в 80 държави, а от юли 2004 година е посетила над 800 града по света.

До този момент изложбата беше представена в Балчик, Добрич, Бургас и Пловдив с голям обществен и медиен отзвук. Тя ще гостува във Варна до 14 юни 2018 г.

Вход – свободен.

Изложбата идва от Гърция и гостува в страната ни за втори път. При първия гастрол в България е била изложена в София и Пловдив.

Картините са традиционна маслена живопис, използвана от ренесансови майстори. Няколко от произведенията представят класически китайски мотиви и са рисувани върху коприна или хартия, както и калиграфия.

Основавайки се на традиционни класически похвати, двайсетте творци на „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение) наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението и добавят силата на емоцията към обекта на картините. Те разказват истории от Изтока, допълнени от настоящето.

Картините въплъщават йерархията на съществуването – място, дух и материя, чрез структурата на макро и микрокосмоса и мястото на човека в тях. Свързването на душа и материя, характерно за ренесанса пресъздава вечната връзка между морал и изкуство.

Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкриваща вътрешният духовен свят на художниците, съпричастни в нарушаването на човешките права. Авторите са предимно китайски художници вдъхновени от традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа.

„Истинност–Доброта–Търпение“ е характеристика на вселената, източник на човешкия морал и основата на мира и свободата. Тя е извън време и пространство, религия и политика. Традиционната китайска култура отразява баланса между човек и природа, съществуващи в точния момент и благоприятното пространство.

Някои от художниците се посвещават на смисъла на живота. Техните творби възхваляват божественото и задълбочават темата за борбата между добро и зло. Художествените им усилия не са насочени единствено към удовлетворяване на сетивата, а се целят в по-висшата мъдрост и истина. „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ издържа изпитанията на времето. Основен мотив тук е разкриването на истината за земния и небесния свят. Това са произведения, които достигат отвъд външната красота и пречиства човешката душевност.

Изложбата представлява интерес за широк кръг от хора. Тя призовава хората, които следят новостите в изящните изкуства, тези, които се интересуват от връзките между изкуство и общество и способността на човек да се справя с беди и изпитания.

Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността. Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка. Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от авторите, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота, изправени пред тези произведения. Величието от победата на добродетелта във всяка една картина от изложбата прави всеки посетител съпричастен към значимите общочовешки закони: Истинност-Доброта-Търпение.

 

Коментарите са изключени.

Архив