Graffit Gallery Varna
Изгубените светове, изложба на Йордан Николов – Даката, 13.04.-25.04.

Галерия „Графит“, галерия „Алфа Арт“ и фондация „Св. Св. Константин и Елена“ представят

„Изгубените светове”

Изложба – живопис на Йордан Николов – Даката

Откриване | 13.04. (неделя) | 18:00

Срещи с втора | 15.04. – 19.04. | 10:00-18:00

Произведенията, включени в настоящата експозиция, са тематично концентрирани върху безспорно една от най-емоционалните и любопитни посоки в творческите търсения на Йордан Николов, защото те са своеобразно отражение на личната история и реалност на художника. За да я разкрие с максимална сила и категоричност тук той се обръща към изразните възможности на фигуралната композиция, която в неговия случай освен с богатството на образи се отличава и с подчертаното си монументално звучене.
Именно в този тип творби проличава в най-голяма степен силната емоция, завладяла художника в ежедневния му стремеж да улови и пресъздаде спомените и мислите си на своите „Изгубени светове“. Те следват свой вътрешен композиционен ритъм и динамика, които авторът винаги успява да изрази по силно експресивен начин.
Образите и героите в тези платна идват директно от фантазията и вътрешния свят на автора. Те пулсират в едно концентрирано, плътно композиционно пространство, в което формата, рисунката и живописната структура материализират едновременно сътворението и разрухата. По някакъв начин сюжетната линия в картините насочва към усещането за безвремие, към темата за далечни или напълно изгубени светове.
Художникът успява да материализира пластически тези свои лични изповеди в дълбочина, именно чрез умелото владеене на възможностите на цвета и формата, на статичното и динамичното, на реалното и абстрактното…
Тематичният подбор и общото въздействие на произведенията, включени в изложбата, може да бъде определен като опит за по-различен поглед върху творческия път на автора, пречупен през призмата на условията, в които той е поставен и към настоящия момент.
Изкуството, което Йордан Николов-Даката създава е израз на лично преживявания смисъл за живота и пътя на човека.
То подтиква към размисли, но също така дава и отговори, свързани с темата за неспирния творчески стремеж, който не е подвластен на времето, следователно и за безсилието на това същото време пред таланта и въображението.

Диляна Колева
Изкуствовед
Галерия за Модерно изкуство – София

Изложбата е с благотворителен характер и част от постъпленията ще бъдат дарени от автора за деца в неравностойно положение. Осъществява се със съдействието на фондация „Св. Св. Константин и Елена“ и галерия „Алфа Арт“.

Художникът Йордан Николов – Даката е роден през 1952 г. в гр. Русе. Завършил е „Малката академия” при народният художник Кирил Станчев. Член е на СБХ в родният си град. Авторът се отличава със свой собствен специфичен колорит. С еднаква сръчност пресъздава всякаква живопис от хипер реалистична до абстрактна такава. Творбите му са плод на собствената му реалност в която се налага да живее в последно време.

Коментарите са изключени.

Архив