Graffit Gallery Varna
Japanese Sound & Video Art 2011 с Йошио Мачида, 28.09. – 06.10.

Сдружение Наш свят и Галерия Графит представят проекта

Japanese Sound & Video Art 2011 с Йошо Мачида

и неговата най-нова самостоятелна изложба MARU

с любезната подкрепа на Japan Foundation

Програма

28.09. / 18.00 – откриване

01.10. / 10.00 – 12.00 – музикален уъркшоп* за деца с Йошо Мачида

01.10. / 16.00 – 18.00 – музикален уъркшоп* за възрастни с Йошо Мачида

МАРУ е проект от поредица „да съзнаем нещата от живота“ и „как да изразим това“. „Мару“ на японски означава „кръг“.

Първото визуално преживяване на човека още от раждането, с отваряне на очите си, e да осъзнae светлината. Както думите могат да се възприемат само като звук, така и заобикалящите ни предмети могат да се осъзнаят чрез тяхното светлинно отражение. Ние винаги виждаме отразената светлина от обектите и при липса на такава – не може визуално да разпознаваме обекти.

Щом започнем да анализираме внимателно количеството на отразената светлина, ние започваме да прозираме в „смисъла“ на това, което виждаме. След първоначалния процес на светлинното възприемане, първичната импулсивна реакция на всеки човек (още от най-ранни детските години) е да се създаде рисунка, основана на кръговите форми. Много научни изследвания показват че първите рисунки на бебетата са криви кръгообразни линии, а не в прави линии.

Рисуването на точна окръжност е нещо уникално за човека.

Перфектната окръжност не се идентифицира с естествено човешко умение, а с използване на технически средства. Неправилно нарисувания кръг означава, че сме хора и в това несъвършенство – да търсим възможности за усъвършенстване.

За Йошио Мачида – 町田 良夫

Експериментален музикант, стилпанист, композитор, визуален артист

Йошио Мачида, роден през 1967г. в Япония, е член на Американското общество на композиторите, авторите и издателите. Мачида учи минималистично изкуство, музика и филми в Tama Art University под ръководството на личности като Kuniharu Akiyama , Yoshiaki Touno , Sakumi Hagiwara и Kishio Suga . 1990-те, Machida е работил в международно сътрудничество в Азия , Африка и Мексико. Чрез този опит, той има привилегията да се запознае отблизо с рядко достъпна етническа музика, церемонии и култура, които го вдъхновяват.

Първият албум на Мачида, Hypernatural (1999), е бил включен в музикални проекти на Брайън Ино, в основата на ново течение в музиката – генеративна музика. През 2001 г., Мачида започва да прави музикални импровизации чрез Steelpan с компютърна програма Max / MSP . Изнасял е пърформанси в ISEA 2004, Sónar Токио, MaerzMusik и др. През 2004 г., Мачида основава експериментален музикален лейбъл „Amorfon” . През 2007 г. основава група miimo с Tatsu и Norihide Saji. Освен това организира „художествен обмен между Япония и Македония , както и работилници за деца..

Като визуален артист, Мачида създава Photobatik като Photogram техника с използването на фотографска хартия. Фотограмата е фотографско изображение, направено без камера с поставяне на обекти директно върху повърхността на фото-чувствителни материали, като например фотографска хартия и след това – директно излагане на светлина. Photobatik е нововъведение на Машида, за което той получава признание по света.

„Мару” идва в следствие на дългогодишни художествени изследвания и експерименти на въздействието на светлината върху човешките сетива.

За Ива Панева – куратор

Ива Панева е родена във Варна. Получава образованието си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майстоврство“. През 2001 г. продължава образованието си в Република Южна Африка, където завършва магистратура по филмово и телевизионно изкуство. През последните 10 години, тя е преподавател по телевизионно изкуство и журналистика в различни южноафрикански университети, както и сценарист и продуцент в националната телевизия.

Страстта на Ива към съвременното изкуство и по-специално към успешния синтез между сценични и медийни изкуства се усеща във всички нейни статии и творчески проекти. През октомври 2010 г. Ива е част от международната мултимедийна продукция Angles of Stealth, представена в Музея за съвременно изкуство в Бон, Германия.

*Записване и информация:

Сдружение Наш свят – 0894379119

Email: info@ourworldcenter.eu

Коментарите са изключени.

Архив