Graffit Gallery Varna
„КРИСТАЛИЗАЦИЯ“- изложба на Радко Мурзов

Галерия “Графит”

представя

„КРИСТАЛИЗАЦИЯ“

13.07 – 03.08.2023г.

изложба на Радко Мурзов

Откриване | 13.07 (четвъртък) | 19:00 часа

Галерия Графит има удоволствието да ви представи изключителната изложба „Кристализация“ на художникa Радко Мурзов. Тази нова колекция от произведения представя уникалния свят на художника и неговата вдъхновяваща връзка с морето и природата.

Преди да завърши своето образование в Художествената академия, Радко Мурзов прекарва години като учител по руски език и литература в Поморие. В това крайбрежно градче той открива, че морската вода, когато бива отведена и затворена в клетки, под влиянието на слънчевите лъчи се превръща в кристали от сол. Заради магнезият в нея, солта има първоначално розов оттенък, който постепенно избелява. Това удивително явление и цветовете на небето – светло синьо, отразено във водата, бледо розово и снежно бяло – стават основната инспирация за художествената палитра, използвана в създаването на картините в изложбата „Кристализация“.

Кристализацията във физиката е процесът на преобразуване на веществото от газообразно или течно състояние в твърдо. Така са се формирали планетите в нашата Вселена. „Кристализация“ е насочена към откриването на вселената вътре в самия свят на художника. Както Стивън Хокинг посочва, Вселената е безкрайност от материя, която обаче не е безгранична. Тя е съставена от отделни светове, които се формират и кристализират около един или повече центрове. Подобно на това, в „Кристализация“ на Радко Мурзов всяко произведение в по-голяма или по-малка степен изплува от абстракцията и представя асоциативни и метафорични образи – материализация на авторовите мисли и чувства.

„Кристализация“ не само разкрива художествената виртуозност на Радко Мурзов, но и пренася зрителите във вълнуващо пътешествие извън обичайното. Това е изложба, която прелива от естетическа привлекателност и вдъхновение. Съзидането и претворяването като божествени актове според законите на красотата са посланието, което носи тази изложба.

Галерия Графит ви кани да се потопите в света на „Кристализация“ и да се впуснете в изкуството на Радко Мурзов. Приятното преживяване ви очаква, като ще имате възможност да откриете и изразите собствените си асоциации и връзки с изложбата.

Роден в с. Козаре, Община Карнобат, където майка му е дългогодишна учителка и директор на училището.
Израства и учи в гр. Карнобат, където семейството му се преселва. Радко Мурзов има завършени две редовни висши образования.
Първоначално завършва руска филология в Софийския университет и учителства две години по разпределение в с. Козичино, област Бургас и в гр. Поморие.
След това завършва с отличие Художествената академия в гр. София. Живее и работи във Варна, където в продължение на 50 години развива активна творческа,
педагогическа и обществена дейност. Има реализирани 34 самостоятелни изложби. Член е на Съюза на българските художници. Негови картини притежават галерии,
както и много любители на изобразителното изкуство в страната и чужбина.
Ръководи детска школа по изобразително изкуство с международна известност. Децата от школата са получили 500 грамоти и 100 медала от международни и национални
конкурси на детската рисунка. Осемдесет и девет художника с висшо художествено образование са негови възпитаници.
Радко Мурзов два пъти е избиран за окръжен и районен съветник. Носител е на награда „Варна“ в областта на културата и е почетен гражданин на Варна за приноса му в
изобразителното изкуство и създаване на детската школа по живопис в града.

Коментарите са изключени.

Архив