Graffit Gallery Varna
Напукана земя, изложба Христо Нейков и Златка Дъбова от колекцията на Доменико Руси, 08.08.-08.09.

(english follow)
Галерия „Графит“ с подкрепата на МТЕЛ
представят
изложба от колекцията на Доменико Русси

НАПУКАНА ЗЕМЯ
Христо Нейков (1929-1999) и Златка Дъбова (1927-1997)
08.08.-08.09.

Откриване | 08.08. | 18:30 часа

Напукана земя 1994, смесена техника/хартия, 110х82 см

Напукана земя
1994, смесена техника/хартия, 110х82 см

Разказ от първо лице

Годината беше 2004, когато се запознах с Нейко – синът на Златка Дъбова и Христо Нейков. Първото ми гостуване в къщата му в Самоков събуди в мен искреното желание да видя по нещо и от двамата. Първо видях „Напукана земя”, прониза ме със странни чувства – носталгия по родната южна Италия, страхопочитание към кръста-хомот. От любопитство какво още крие старата къща поисках от Нейко да ми покаже още, всяка следваща картина ме грабваше все повече и повече, пробуждайки в мен истинска колекционерска страст. Тогава си тръгнах с две картини. Успях да убедя Нейко, че в мое лице може да види един грижлив стопанин, искайки да ги притежава не за търговия, а за да мога да съхраня това богатство по-добре. След няколко дни купих още 100, след още няколко още 200 и така до около 4000 платна. Не ги разделям на Христо Нейков и на Златка Дъбова. За мен са едно цяло и не бих си представил едните картини без другите. От спомените на Нейко за своите родители разбрах за това каква невероятна любов ги е свързвала, за това как баща му си отива от този свят от мъка две години след смъртта на майка му. Но въпреки че са били фантастичен творчески тандем, общият им живот не се е отразил на стила и оригиналният начин по който са работели, претворявайки света в един различен такъв, смес от история, традиция, фантазия. Ако творбите на Златка Дъбова са пълни с доброта, спокойствие, скромност, то тези на Христо Нейков са сурови, силни, страшни, дори трагични. И въпреки това за мен вървят заедно!

В тях аз видях България!

Доменико Русси, колекционер

Ценени и обичани художници, Златка Дъбова и Христо Нейков са тандем в живота и в изкуството. Двамата се срещат в ателието по илюстрация на Илия Бешков в Художествената академия, където се дипломират през 1953 г. Те са от генерацията графици и илюстратори, които творят активно от 60-те години на миналия век и през следващите десетилетия и допринасят за авторитета на българското изкуство като част от националната култура.
Още в първите си изяви те показват свободно от чужди влияния самобитно и широко по обхват творчество, което с основание е обект на зрителския интерес и на художествената критика. През 70-те и 80-те години индивидуалният им образен език е вече оформен и тяхното присъствие в изложбения живот е ярко и запомнящо се. Заслужава внимание фактът, че през целия си творчески път те се развиват самостоятелно в стилово отношение, независимо от всекидневните контакти не само като семейство, но и в ателието.
Ако направим сравнение между изкуството на двамата, бихме могли да кажем, че мекото и нежно женско излъчване и финес на Златка Дъбова е въплътено в уравновесената емоционалност, колорит и тематика на произведенията й, докато при Христо Нейков винаги се усеща прастарият стремеж на мъжа да изяви по категоричен начин своята сила и мощ. Въпреки различията в натюрела, те имат общи теми, които интерпретират със забележителен артистизъм – героичното минало на българите и фолклорните традиции. Творбите на Златка Дъбова и Христо Нейков са художествен еквивалент на непреходното в българската народопсихология.

Весела Христова-Радоева, изкуствовед

Био

ХРИСТО НЕЙКОВ
Христо Нейков е роден на 23 октомври 1929 г. в гр. София. През 1953 г. завършва илюстрация в Художествената академия в София, при проф. Илия Бешков.
През 1985 г. е избран за председател на Съюза на българските художници.
Работи в областта на квалететната графика и илюстрацията в различни техники и материали- литография, офорт, рисунка с креда и туш.
Голямата тема за революцията е застъпена много дълбоко в творчеството му.
Рисува много животни, жертвоприношения и усещането за трагичност се долавя от всеки щрих.
Оформя с илюстрации приказки, разкази и стихове за деца, но и исторически романи и разкази за възрастни. Книгите по гениалните творби на Иван Вазов „Под игото”, ”Дядо Йоцо гледа”, ”Апостолът в премеждие” са илюстрирани от от големият ни художник.
Христо Нейков е племенник на живописеца Дечко Узунов и съпруг на
графичката Златка Дъбова.

Амулет дърворез, 68х48 см

Амулет
дърворез, 68х48 см

ЗЛАТКА ДЪБОВА
Златка Дъбова е родена на 5 ноември 1927 г. в с. Мало Конаре, Пазарджишко.
През 1953 г. завършва графика в Художествената академия в класа на проф. Илия Бешков. Работи основно в техниките литография и дърворез.
В нейните творби темите за фолклора, възрожденската архитектура, бита, детството и майчинството са най-често срещани. Емблематична е с коноподобните образи на българските мадони, излъчващи спокойствие и доброта. От 1953 г. до края на живота си Златка Дъбова участва в общи изложби по цял свят- Сао Пауло, Лугано, Рим, Москва ,Варшава, Токио и много други градове по света.
Илюстрира много книги, оформя графично народни приказки, разкази за деца.
Съпруга на художника Христо Нейков.

Изложбата се съпътства от каталог на двамата автори.
Благодарим за подкрепата на ЗАД „Армеец“„Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД и Домейн Бояр.

Graffit Gallery Varna and MTEL
present
an exhibtion of the Domenico Russi collection

CRACKED SOIL
Hristo Neykov (1929-1999) & Zlatka Dabova (1927-1997)
Vernissage | 08.08. | 06:30 p.m.

A Personal Story
The year was 2004, when I met Neyko – the son of Zlatka Dabova and Hristo Neykov. My first visit to his house in Samokov triggered a sincere desire to see pieces of both. I first saw Cracked Soil, which pierced me with strange feelings – nostalgia for my homeland in the southern Italy and an awe of the cross-yoke …
If the works of Zlatka Dabova are filled with kindness, peace, humility, these of Hristo Neykov are raw, powerful, scary, even tragic. Yet to me, they go together!
Domenico Russi

The exhibition is accompanied by a catalog of the two artists.
Thanks for the kind support of Armeec Insurance JSCSt. St. Constantine and Helena Holding and Domaine Boyar.

Коментарите са изключени.

Архив