Graffit Gallery Varna
„ХОРИЗОНТА22“ – изложба на Националния форум за геометрична абстракция

хоризонта22

изложба на националния форум за геометрична абстракция

20 август – 3 септември, 2022 г.

откриване: 20 август, 18.00 ч.

Изложбата на тазгодишното трето издание на националния форум за геометрична абстракция ‘хоризонта22’ се открива от сдружение ‘безпредметна софия’ на 20 август в галерия ‘графит’ и представя двайсетина творби на 8 български художници, изработени през последните 35 години. експозицията надгражда постигнатото от все по-ясно формиращата се от десетилетие насам геометрична общност в българия. тя включва маслена и акрилна живопис, графика, рисунка, релеф и саунд-арт.освен най-новите произведения на някои вече познати имена хоризонта22 насочва вниманието на варненската публика и към автори, които дебютират в националния формат, появил се през 2020 г. вследствие на ковид-пандемията на мястото на петото издание на международното биенале за конструктивно изкуство ‘ортогонал’.

освен изложбата черноморското издание на хоризонта22 ще включи серия от насочващи турове за възрастни и образователни работилници за деца.именно ателиетата за деца на възраст между 5 и 12 години са основна причина за гостуването на изложбата във варна.

предвидени са няколко на брой отворени занятия. в тях децата ще приложат принципите на геометричното изкуство в своята работа. ще се наблегне на историческия контекст, в който то възниква, на теорията на цветовете и разнообразието в техниките, представени в експозицията. ще се насърчава умението на децата да изразяват позиция и да я аргументират, да се отнасят уважително помежду си, да работят в колектив и пр.

участници: боян чакъров, виктор влаеску, георги георгиев, георги димитров, георги тодоров, георги янакиев, камен калев, мария чакърова

хоризонта22 е кураторски проект на георги димитров и се осъществява с подкрепата на национален фонд ‘култура’, както и с любезното съдействие на г-жа валентина шишкова. можете да получите повече информация и да се запишете за участие в насочващите турове и детските работилници, като се обадите на тел. 0888240869.

Коментарите са изключени.

Архив