Graffit Gallery Varna
„40 ГОДИНИ В ИЗКУСТВОТО“ – изложба – ЯВОР ВИТАНОВ

Галерия “Графит”
представя

40 години в изкуството
изложба живопис
на Явор Витанов

Откриване | 10 юни (четвъртък) | 18:30 часа

Явор Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби.

Светът в картините на Явор Витанов е място, където времето е спряло – улици, мегдани и огради, фасади на стари къщи, дворове, дувари и порти, воденици, пейзажи от Врачанския Балкан, Родопите, Черноморието… Битът на българина и съхранението на ценностите му винаги са били в центъра на вниманието на художника. Витанов остава верен на себе си и на своя стил да се докосва до възрожденските пейзажи, които събуждат националната ни гордост. Поклонът към морската тематика също оставя трайна следа в творческата му биография.

„Явор Витанов е от онези художници, които можем да намерим в червената книга на изчезващите български артисти, казва за него известният варненски художник и галерист Валерий Пощаров. Като начин на изповядване на живота и таланта, като стил на житейско и артистично поведение, като цялостна философия. Аскетичен на вид, бохем по душа, той върви по пътя си тихо и ненатрапчиво, встрани от суетата и парадния шум, често с бремето на несгоди и лишения, но винаги позитивен и великодушен към околните.“ 

„Не се дразня, че хубавите неща, както вярно казва поговорката, стават бавно. Добре, че все пак стават, споделя Явор Витанов. Ядосвам се, че лошите работи се случват много бързо. Докато се обърнеш и нещастието те сполетяло. За миг можеш да се нараниш, а лечението след това да бъде дълго, мъчително и скъпо. Достатъчно е да се докоснеш до заразно болен и да те прихване. Обратното е невъзможно. Тоест, болен да се докосне до здрав и в миг да оздравее. 

Роден е на 17 май 1957 година в в село Осен, Община Криводол. Завършил е СПТУ „Максим Горки“ в София. Член е на Сдружението на варненските художници от 1997 г. и от тогава участва със свои творби в почти всички групови изложби във Варна. Самостоятелни изложби във Варна, Бургас, Враца, Мездра, Криводол. Картините му са притежание на галерии и частни колекции у нас и в чужбина – Германия, Гърция, Русия, Дубай, Франция, Холандия, САЩ. Работи основно с маслени бои. Повече от 20 години живее и твори във Варна. За Явор няма ограничения в сюжетите. Стари български къщи, лодки, скалисти морски брегове, полски пейзажи, китни възрожденски дворове – всичко е подчинено на експресивността и размаха му. При Явор Витанов цветовете са чисти и интензивни, последователно редуващи се топли и студени, има таланта да полага мазката на точното място и умело да използва фактурата като изразно следство.

Коментарите са изключени.

Архив