Graffit Gallery Varna
Галерия “Графит” представя „ПАМЕТ“ изложба живопис на Иван Павлов 09 – 25 август

Галерия “Графит”
представя
изложба живопис
на Иван Павлов (1921 – 2004)

Откриване | 09 август (четвъртък) | 19:00 часа

На 9 август 2018 година от 19.00часа, в изложбеното пространство на „Хотел-галерия Графит“ ще се открие „Памет“ – изложба на Иван Павлов. Ще бъдат представени 45 живописни платна от фонда на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, които авторът дарява на град Варна през 2002 година.

Иван Павлов е роден в град Варна през 1921 година. В началото на 60-те години на миналия век заминава за Германия, град Берлин, където дълги години работи като електротехник – бобиньор. Рисува спонтанно, твори в жанровете на портрета, пейзажа, във фигурални и абстрактни композиции. Открива своя авторска техника на живопис с епоксидни лакове, смоли и оцветители. Представя творчеството си в няколко изложби в Берлин, Германия, между които и българския културен център там.

В завещанието, което автора прави пред нотариус Вилфред Наке, Иван Павлов казва следното: „За мой единствен наследник определям град Варна в България. Тъй като наследството ми се състои главно от създадените от мен картини, то наследственото имущество е предназначено за Градската  художествена галерия във Варна.“

Авторът изследва темите за човешкото тяло и неговите страхове,  човека в модерния свят и трудовото му ежедневие.

Носталгията по родното е представена чрез сцени от българския национален бит. Град Варна присъства в творчеството на Иван Павлов с морски и индустриални пейзажи.

Изложбата може да бъде разгледана до 25.08.2018г.

Коментарите са изключени.

Архив