Graffit Gallery Varna
БАЛКАНСКИ ПЪТИЩА / BALKAN ROADS ИЗЛОЖБА НА АРТИСТИ ОТ 10 БАЛКАНСКИ СТРАНИ

Галерия „Графит”

с партньорството на Музея на рисунката „Остен”, гр. Скопие (Македония) 

и с подкрепата на МТЕЛ

представят

БАЛКАНСКИ ПЪТИЩА

Изложба на артисти от 10 балкански страни

29.07.-31.08.2016

Откриване

29.07.2016 | 18:30 часа

 

„Балкански пътища” (Balkan Roads) търси връзките чрез изкуството между нас и нашите съседи като общества, изследвайки стереотипите, но и различията, проблемите и общите ценности, социо-културните пластове и елементите на идентичността.
В изложбата ще бъдат представени съвременни артисти от Балканите в изследване на общия ни културен контекст. Създаването на тези пластични тангенти водят към общата ни колективна памет, произвеждайки нови реверберации в слоевете на съвремието ни в споделената ни географска принадлежност и история, като част от европейската.

С любезното съдействие на фонд „Култура“ на Община Варна, ЗАД „Армеец“, „Варна плод“.

“ Изложбата „Балкански пътища“ представя избрани творби от колекцията на Музея за визуални изкуства „Остен“ в Скопие, Македония. Тя е своеобразна представителна извадка на балканското изкуство, която показва част от процесите и тенденциите в съвременния художествен живот.

  Експозиция, в която вземат участие четиринадесет изявени и утвърдени автори от десет балкански страни представя художниците Владимир Величкович и Тияна Коич (Сърбия), Йоже Циуха (Словения), Марина Абрамович и Златко Гламочак (Черна гора), Глигор Чемерски, Мице Янкуловски и Игор Йосифов (Македония), Едо Муртич (Хърватия), Даниел Споери (Румъния), Янис Кунелис (Гърция), Сафет Зец (Босна и Херцеговина), Мустафа Арапи (Албания), Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов (България). Всеки от тях е творец със собствен стил и пластичен усет, с непрестанни търсения и открития. Макар и различни като светоусещане, техники, изразни средства, а и творчески път, в рамките на изложбата тези автори са обединени основно от стремежа към иновация, видян и като процес и като резултат от дейността им.

   В експозицията са представени произведения от областта на живописта, графиката и дигиталния печат. Те се отличават с видово, стилистично, жанрово и тематично разнообразие, с пластическа многостранност и оригинални идеи, добре подкрепени и като замисъл и като изпълнение. Наличието на толкова много и различни художествени тенденции, вписващи се в диапазона от фигуралното начало до пълната абстракция са обединени от идейната концепция за съжителство между класическите и новаторски подходи.

   Верни на естетическите критерии, избраните творби впечатляват с искреността и спонтанността си. Фантастични сънища и видения, убедителна деформация и оригинални пространствено-пластични метафори са само малка част от проблематиката на изложбата. В нея образ и символ, минало и настояще, знаково и повествователно, загубват своите граници, превръщайки се в послания към действителността.

   Така изложбата „Балкански пътища“ ни отвежда в свят на хармония и красота, които са път към диалог и сближаване. С четиринадесетте си произведения тя е не само своеобразен поглед към изкуството на този регион, но е и повод за бъдещо творческо сътрудничество.“

                                                                         доц. д-р Деница ЯневаКоментарите са изключени.

Архив