Graffit Gallery Varna
Невидяни отговори, самостоятелна изложба Ц. Тодорова, 04.07.-20.07.

НЕВИДЯНИ ОТГОВОРИ

Самостоятелна изложба на Ц. Тодорова

04.07. – 20.07.2014

Изложбата “Невидяни отговори” на Цветанка Гослер (Ц. Тодорова) е едно пътуващо послание, което авторката отправя към различни публики в София, в Европа и Америка.

Художничката създава наглед абстрактни образи в отворени от всички страни картинни пространства, като черпи вдъхновение от единството на видимите и невидими страни на живота, от материалите и техните качества. Тя притежава тънък естетически усет към декоративното, но в живописта си използва класическите изразни средства на маслена живопис и акрил върху платно. Върху тази основа напластява и колажира текстове и обекти – резета, ключове, изрезки от вестници, страници от книги, изписва на ръка свои текстове по фигуралните силуети на хора и маски.

Така Ц.Тодорова превръща асоциативно картините си от визуални послания в сложна естетическа материя, с етичен контекст – за съхранението на красотата, за хармонията на природата, за защитата на материалното и нематериално национално наследство, за космоса и пр.

Това са невидяните въпроси от забързаното битие на хората, които ако спрат своя поглед върху изкуството, ще ги открият и ще търсят отговорите им.

Изписаните на ръка послания, знаците които авторката извежда “плуващи” в абстрактното пространство идват от древността и са залегнали в познанието и в писмовността. От една страна, това са символи с общочовешко значение в космологичните ни представи – слънчев диск, луна, пирамида, кръг, квадрат. Така могат да бъдат тълкувани и малките пластики, които в геометрична форма ажурно или обемно вписват символите.Всички те, като изображения идват от времената на древните цивилизации и са свързани със символиката на светлината, безкрая, мъдростта, вечността.

В картините на Ц. Тодорова вдъхновението идва по-скоро от личните размисли, а Окото е водещия, взиращия се в нас образ, около който се събират думите, мислите, образите и посланията на авторката. Иконографски можем да го свържем с “Всевиждащото око” на Бога или като “Огледало на душата” на човека, но в същината си, то е в основата на концептуалния проблем на изкуството на Ц. Тодорова, изразяващ вярата в доброто, в разумното съществувание и красотата.

Пламена Димитрова-Рачева,

изкуствовед

Изтегли портфолиото на изложбата – Invisible Answers_Exhibition Portfolio 

Авторът ще дари част от средствата от изложбата на БЧК в помощ на пострадалите в Аспарухово.

Био

Цветанка Гослер (Ц. Тодорова) е родена през 1970 година в София. Изучава рисуване още на 8-годишна възраст при проф. Любомир Вукадинов.

От 1995 г. живее в Германия, където продължава образованието си в Университета по изобразително изкуство в Хилдесхайм при проф. Ханс Лам и Николаус Рейнеке.

Показва самостоятелни изложби в галерия “Индустриална” съвместно с галерия “Маестро” в София през 2014 г.; в Берлин, Хамбург, Ню Йорк,Уест Палм Бийч, Майорка и др.

Участва в колективни изложби в България и чужбина.

Представя изкуството си в различни изложби в Германия и САЩ.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Калиман Карибе, Оптики Леонардо, Домейн Бояр, Eventqueen_36B2758 _36B2759 _36B2760 _36B2763 _36B2764

Tsvetanka Tsvetanka_2

Коментарите са изключени.

Архив