Graffit Gallery Varna
Михалис Гарудис, изложба-живопис, 02.11.-30.11.

Галерия „Графит“ и арх. Венелин Жечев представят за първи път във Варна самостоятелна изложба на българския художник от гръцки произход Михалис Гарудис. Експозицията, която включва 45 платна ще покаже различни тематики, свързани с неговото творечство, но най-вече излъчващи духа на Средиземноморието. В центъра им са мотиви от Егейско море, тъй като за художника то е неизчераем източник на вдъхновение и маслиновите дръвчета от Самотраки, като символ на умиротворението.

Михалис Гарудис е роден в Дидимотико, Гърция, през 1940 година. От 1948 до 1986 година е емигрант в България и Унгария. В София завършва Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Гарудис участва с успех във всички Общи художествени изложби в столицата и страната. През 1971 година той урежда първите си самостоятелни изложби съответно в София и Париж. От 1986 година живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции. Още от студентските си години навлиза в кръга на изявени български интелектуалци и става един от тях. Общува с големите актьори Йордан Матев и Спас Джонев, близко приятелство го свързва с Въло Радев, Стефан Данаилов, Христо Тотев, Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 и му е посветил проникновени стихове.
„По софийските павета си търся отминалата младост – твърди известният гръцки художник – Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото”.
„Повечето ми картини са с Егейски мотиви, започнах с живопис, а после преминах на монументални неща, сега творческите ми изяви са между фото-реализъм и хипер реализъм с елементи на сюрреализъм”.
Друг голям гръцки творец и забележителна личност поетът Янис Рицос пише за Михалис Гарудис: „Той е един голям талант, един изключителен художник. Неговото изкуство, черпи големите истини на древната гръцка традиция, което обновява сполуките на нашата съвременна революционна епоха”.

Арх. Венелин Жечев
Продуцент на изложбата

Интервю с художника в сп. ТЕМА >>

Интервю пред в. СЕГА >>

Коментарите са изключени.

Архив