Graffit Gallery Varna
Непознатите ангели, изложба на Ненко Чернев и Юлия Бузилова, 17.10.-17.11.

Галерия „Графит“
със съдействието на
Строителна компания „Комфорт“ и „Билдконтрол“
представят

НЕПОЗНАТИТЕ АНГЕЛИ
изложба на Ненко Чернев и Юлия Бузилова
17.10.-17.11.2014г.

Вернисаж | 17.10. | 19:30
със специалното участие на Теодоси Спасов

Писмо от отвъдното

„За да се родиш наново — пееше Джебраил Фаришта, падайки от небесата. — първо трябва да умреш. Хой! Хой! За да кацнеш върху тази гърдеста земя. първо трябва да полетиш. Тат-та-а. Така-тун! Как да се усмихнеш пак, ако първо не заплачеш? Как да спечелиш любовта на възлюблената, мистър, без да си отронил въздишка?

Точно преди разсъмване в една есенна утрин, в средата на октомври или горе-долу по това време дванайсет истински, живи мъже и жени падаха от голяма височина — двадесет и девет хиляди to два фута, от ясното небе към брега на Черно море, без да се ползват от предимствата на парашути или крилете си.“

И се чу глас:
Ей ти, Рабе Божий, Ненко, синът на Черньо и внук на Ненко, виждаш ли каква суматоха създаде, че и тази невинна девойка Юлия, щерка Бузилова си посмял да намесиш в тая бъркотия. Не знаеш ли какво сполетя Салман Рушди заради неговите „Сатанински строфи“, та и ти, отроче Черньово, се набърка в делата на снежнобялата Божия дружина. Да не би да ти е отмилял животът, рабе?! Откъде ти хрумна дързостта да търсиш ангели там, където никой нито ги търси, нито ги намира. Помня, преди време ти пак беше се забъркал в подобна каша. Тогава диреше ключовете към човешката душа сред металните отломки и отпадъците. И резултатът беше толкова чугунено як, че изкуствоЕДИТЕ си счупиха зъбите в него. Но този път те няма да ти простят. Защото този път прекали. Как си представяш изобщо, че изкуствоЕДИТЕ ще успеят да преглътнат толкова много пера, без да се задавят?!

А най-лошото е, че и на мен отвори работа. Сега се налага да намеря дванайсет места за твоите ангели сред моите подопечни вестители и хранители. Подочух, че имало и тринадесети ангел, ама, слава Богу, той отпаднал и колегата Луцифер ще му бере гайлето, защото той събира падналите ангели. А аз сега трябва да издигна дванайсет от моите ангели в архангели, а дванайсет архангели техният началник трябва да повиши в Начала, дето им викате архонти. И по-нагоре в йерархията височайшите ще се оправят. Не смея да си помисля каква суматоха ще настане сред Престолите, Херувимите и Серафимите. Да не мислиш, че е много лесно да бъдеш свръхестествен, безсмъртно и същевременно разумно същество, сътворено от стихиите, и xeм да изразяваш Божията воля, хем да служиш на хората. Началството ще бъде принудено да увеличи щата. А после се чудим защо непрекъснато се раздува администрацията. Така че, когато ти дойде времето да се явиш пред Създателя, обади ми се да те черпя един чай от мандрагора и да ти издърпам ушите, дето ми отвори работа по никое време.

Твой Архангел Михаил

Текст Милан Асадуров

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Домейн Бойар.

Арт инсталацията “Непознатите ангели” ни представя заобикалящата ни действителност през погледа, символиката и изразните средства на сценичното изкуство.

След инсталацията „Ключове“, с които авторът символично отвори вратата на приятелството, сега Ненко Чернев се обръща към хората, потопени в своето ежедневие и забързан ритъм на “градски начин на живот”, с посланието да намерят време и да погледнат в същността на заобикалящото ги обкръжение. Верен на идеята за приятелството и приемствеността в творчеството, той намира съучастник в лицето на младата художничка Юлия Бузилова. И така чрез инсталацията „Непознатите ангели“ двамата доказват, че „няма значение дали сте млади, възрастни или стари, щом мине през ума ви някаква Божествена мисъл, приемете я и я реализирайте. Тя е подобна на плод. А всеки плод узрява, само когато се постави на мястото си.“

Културологичните издания учат че “Крилата са символ на лекотата, духовността, на възможността да полетиш и да се издигнеш към небето. Крилата са израз на стремежа на душата да се издигне над човешката природа. В древен Египет крилатите богове били богове защитници. В Гърция Хермес имал крилати обувки – символ на пътника и пратеника, на мечтите, импулса и движението. В християнската традиция крилата се свързват със светлината на слънцето на правосъдието, озаряваща интелигентността на справедливостта. Ангелите са най-чистото изражение на крилатия дух.”

Ненко Чернев и Юлия Бузилова по достъпен и атрактивен начин показват, че всеки един от нас дълбоко в себе си носи добротата и чистотата, която символично представят като ангелски крила.
В този смисъл “Непознатите ангели” пряко кореспондира със заобикалящата ни действителност и извежда на преден план скритата дълбоко в нас доброта.

Вярвам, че това е добър подход в приобщаването на публиката към съвременното изкуство.

Нася Атанасова

Коментарите са изключени.

Архив