Graffit Gallery Varna
Изложба „Историческо величие“ – Варна – 20.05 – 26.05.2019

Галерия “Графит”
представя

Изложба „Историческо величие“ – Варна

20.05 – 26.05.2019

Историята не е просто минало, тя е жива и е неизчерпаем източник на вдъхновение. Смелостта, силата и героизмът проявени някога оставят вечно послание на всички нас – че ние сме героите на нашето време и от нас зависи какъв личен пример ще дадем и какво ще оставим след себе си.

Затова създадохме изложбата „Историческо величие“. За да си припомним кои сме, каква е историята ни и на какъв род сме наследници.

Какво ви очаква – над 40 картини запечатали могъществото на редица исторически събития и личности. Експонати идентични с Боровското и Панагюрско съкровище, както и статуетки на велики български владетели. Лекции и демонстрации, които ще ни пренесат в далечни времена и ще ни доближат все повече до величието на българската история.

Изложба „Историческо величие“ ще се проведе от 20-ти до 26-ти май, всеки ден от 10:00 ч. до 21:00 ч. в град Варна, галерия „Графити“ на бул. „Княз Борис I“ 65.

Лекциите и демонстрациите ще са както следва:

20-ти май 2019 г., 19:00 ч. – „Костюмната традиция при древните българи”

Какви дрехи е носел Кан Кубрат в ежедневието си? Какви бижута е носела неговата царица? Заповядайте да се потопите в модните тенденции на създателите на България. Ще имате възможност и да пробвате как ви стоят някои от моделите.

21-ти май 2019 г., 19:00 ч. – “Непобедимият български лък”

По време на занятието ще се запознаете с технологията на изработване на сложно съставен двойно рефлексен лък, правилата за неговото съхранение и различни техники за стрелба с него. В края на лекцията, гостите ще имат възможността да усетят древното могъщество на нашия народ, като се изправят с лък в ръка срещу мишената.

22-ри май 2019 г., 19:00 ч. – „Въоръжението на един тракийски воин“

Как е бил въоръжен Спартак докато е водил смелото тракийско племе Меди? С какви доспехи се е изправил цар Телеф в прочутата битка с Ахил? Как е изглеждала всяващата страхопочитание у римляните тракийска ромфея? Тези и много други неща ще научите по време на този незабравим и образователен атракцион.

23-ти май 2019 г., 19:00 ч., – „Средновековно разстилище – демонстрация на войнски умения от епохата“

Средновековието е известно със смелите си воини. Българите са отекнали през вековете на историята като едни от най-безстрашните от тях. Заповядайте да се запознаете с войнските традици на древните българи и техният начин да отстояват свободата си.

24-ти май 2019 г., 19:00 ч. – „Смелостта на сабята и силата на меча“

Ще разберете каква е разликата между сабя и меч, какви са особеностите на българските версии на тези благородни оръжия и как древните българи са боравели с тях. Най-смелите от гостите на събитието ще имат възможност да положат в десницата си някое от тези великолепни оръжия и с щит в другата ръка да се потопят в атмосферата на средновековната бойна обстановка.

25-ти май 2019 г., 19:00 ч. – „Древните ритуали на траките и значението на виното в тракийската култура“

Кой е бил Дионис-Загрей? Кои са били Зелас и Орфей? По време на този неповторим спектакъл ще разберете много интересни неща за великият и мистичен народ на траките и ще се потопите в демонстрация на ритуално пиене на вино със златни и сребърни съкровища от епохата.

26-ти май 2019 г., 19:00 ч. – “Конят и соколът в живота на българите”

Представяте ли си животът и прехраната ви да зависят от качествата и уменията на някое животно? При древните ни прадеди това често е било точно така. На тази лекция ще научите повече за ролята на коня и сокола в животът на българите. Ще имате възможността да видите истински български ловен сокол, а ако съберете смелост – дори да го подържите в ръката си и да усетите силата на тази могъща птица.

Билет за деца до 7 години – безплатно;
Билет за деца от 7 до 18 години – 5 лв;
Билет за възрастни – 10 лв;

Билет, закупен до 18-ти май е на половин цена, съответно 5 лв за възрастен и 2,5 лв за деца от 7 до 18 години.

Билети можете да поръчате на лично съобщение на страницата на „Историческо изкуство“ или на телефон 0877 508392

Коментарите са изключени.

Архив