Graffit Gallery Varna
Man ex Machina – премиера / 02,04,05.06

Самоизграждане и саморазрушаване във фантазното пространство на технологичното

В самото представление централна тема са взаимоотношенията между човек и технологии. Тези отношения провокират създаването на различни хибридни същества, които освен че маркират границите между човешко и технологично, родено и направено, факт и фикция, днес се явяват като суб-продукт на социалната, политическа, икономическа и културна ситуация.

Такъв е протагонистът в представлението, представляващ сложен еклектичен обект, включващ нови технологии и стари механизми, тялото на артиста и софистицирана електроника, което не е само пресичане между машина и организъм, но и конструкция, в която индивидуалното както и социалните перцепции и проекции, реалии и фикции се смесват заедно.

Какви са фантазиите на един киборг, как технологичното реализира човешките копнежи, как човек се самоизгражда и саморазрушава във фантазното пространство на технологичното?

Човекът от машината (Man ex Machina), така както Deus ex Machina в древногръцкия театър е подходящата фигура способна да даде отговор на сложните въпроси.

Man ex Machina е своеобразен събирателен символ, изграден върху метафората човек – псевдочовек, но е разгледан през социализирането и театрализирането на мотива за човешкия двойник. Той е преход към проблемите на сценичната изразност заради своята свръхестественост, зрелищност и функционалност.

идея, текст, протагонист, сценография – Венелин Шурелов
музикална среда – Сибин Василев
3D аниматор – Йосиф Божилов
видео монтаж – Мартин Пенев, Венелин Шурелов
изработка декор и реквизит – Борислав Тонев (Бъки), Венелин Шурелов
пластични решения – Таня Соколова

Специални благодарности на Елица Георгиева, Боян Иванов, Румяна Димитрова, Николай Йорданов

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата
Проектът е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна.

Международен театрален фестивал „Варненско лято“ и Галерия „ГРАФИТ“, представят на

2 юни /20:30 – 21:45 / премиера, Галерия „ГРАФИТ“
4 юни / 19:00 – 20:15 / премиера, Галерия „ГРАФИТ“
5 юни / 20:00 – 21:15 / премиера, Галерия „ГРАФИТ“

Коментарите са изключени.

Архив